Kuřecí řízek s bramborovým salátem (popis receptu)
Drazí přátelé, v dnešní pravidelné rubrice si zkusíme připravit zcela běžné jídlo, které je druhým nejtypičtějším jídlem u štědrovečerní večeře. Jídlo je počítané pro pětičlennou rodinu.
Na pracovní plochu si připravíme 1 kilogram prsních kuřecích řízků, mletý černý pepř, hladkou mouku, strouhanku, vejce a především olej. K příloze použijeme 2 kg brambor, 10 vajec, 12 sterilizovaných okurek, 4 cibule, 10 lžic majonézy, 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a 7 lžic plnotučné hořčice. Pro dochucení použijeme ingredience z hlavního jídla, a to sůl a pepř.
Kuřecí maso jemně naklepeme, opravdu opatrně, aby se nerozpadlo. Nejlépe použijeme utěrku popřípadě igelitový sáček. Plátky kuřecího masa osolíme, opepříme a klasicky v trojobalu obalíme: hladkou moukou, rozšlehaným vajíčkem a strouhankou. V pánvi si rozpálíme olej a kuřecí řízky v něm zprudka opečeme. Smažené kuřecí řízky odkládáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku.
Brambory ve slupce a kořenovou zeleninou uvaříme v osolené vodě doměkka, ovšem vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce (bez skořápky) nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici, nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek. Vše důkladně promícháme.
Smažené kuřecí řízky podáváme s bramborovým salátem a citronem. Pokud bychom chtěli chuť řízků obohatit, můžeme do vajíčka, strouhanky nebo přímo na kuřecí maso přidat trochu oblíbeného koření.